Hoppa till innehåll Hoppa till sidfot

Vilka aktiviteter finns?

Nu är det dags att starta Skolklassikern 2023! Starta med någon av de fyra aktiviteterna. Gå igenom introduktionen, gör ett lärande quiz, sätt ett mål och registrera aktiviteten! Glöm inte att ha kul hela vägen!

Skidmomentet

Välj mellan någon av de här aktiviteterna: 

• Längdskidor

• Stavgång

• Crosstrainer
• Stakmaskin • Kälke med stavar • Rullskidor

Skidor har funnits sedan urminnes tider och var först och främst ett hjälpmedel för att kunna ta sig fram när det låg snö på marken. Att åka skidor är härligt, stärkande och skonsamt för hela kroppen. Nu är det dags för er att först lära er lite mer om skidor och skidloppen i En Svensk Klassiker och sedan sätta ett mål som passar just er! Tänk på att det finns flera ersättningsaktiviteter.Vasaloppet är världens äldsta, längsta och största långlopp på skidor och är sedan år 1971 en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppet genomförs i landskapet Dalarna med start i Berga by i Sälen och målgång i Mora.

2020 genomfördes det 96:e Vasaloppet sedan premiären 1922. Förutom Vasaloppet, som alltid genomförs första söndagen i mars, arrangeras flera skidlopp med olika distanser under det som kallas Vasaloppets vintervecka.

Vill du läsa mer om Vasaloppet se deras hemsida www.vasaloppet.se

Cykling

Välj mellan någon av de här aktiviteterna: 

• Vanlig cykel • Mountainbike • Spinning
• Motionscykel • el-cykel • Armcykel

Historiskt är cykeln ett transportfordon med två hjul som kräver förarens balans för gång. De första cyklarna kan då dateras till slutet av 1700-talet. Ordet cykel kan härledas ur det franska ordet bicycle som började användas på 1860-talet.

Cykeln började allt mer användas som ett sätt att transportera sig fortare än till fots. Med tiden utvecklades cyklarna allt mer och cykling blev en idrott. Att cykla ger en frihetskänsla utöver det vanliga, det är. roligt du tränar både styrka och kondition samtidigt som du får frisk luft.

Nu är det dags för er att först lära er lite mer om cykling och cykelloppet i En Svensk Klassiker och sedan sätta ett mål som passar just er!

Tänk på att det finns flera ersättningsaktiviteter. Vätternrundan är världens största motionsinriktade cykellopp och ingår i En Svensk Klassiker. Klassiska Vätternrundan genomförs i juni varje år när deltagare från hela världen samlas för att ta sig an detta unika långlopp på cykel. Loppet är populärt, även internationellt med deltagare ifrån ca 60 olika nationer. 

Vill du läsa mer om Vätternrundan, se deras hemsida www.vatternrundan.se

Simning

Välj mellan någon av de här aktiviteterna: 

• Simning inomhus • Simning i öppet vatten • Vattenvana aktiviteter
• Kanot • Kajak • Roddmaskin

Sverige är ett land med mycket vatten. Att kunna simma och ha respekt och kunskap om vatten är viktigt. Simning har i Sverige funnits som organiserad verksamhet åtminstone sedan 1796 då Upsala Simsällskap grundades. I början var verksamheten inriktad mot simkunnighet och hade sina rötter i Uppsala Universitet. Flera simsällskap startade under första halvan av 1800-talet i flera städer, t.ex. Malmö, Jönköping och Stockholm. 

Under andra halvan av 1800-talet utvecklades tävlingssimningen alltmer och den fanns respresenterad redan vid de första olympiska spelen 1896. Svenska Simförbundet bildades 1904.

Till en början fanns det tre simsätt, frisim, bröstsim och ryggsim. Fjärilsimmet uppstod ur bröstsimmet då det inte var reglerat att man i bröstsim behövde återföra armarna under vattnet. I början på 1950-talet delades simsätten upp och fjärilsimmet blev officiellt det fjärde simsättet. Att simma är underbart, stärkande och skonsamt för hela kroppen. Nu är det dags för er att först lära er lite mer om simning och simloppet i En Svensk Klassiker och sedan sätta ett mål som passar just er! Tänk på att det finns flera ersättningsaktiviteter 
Vansbrosimningen är en av världens största simtävlingar och Sveriges största öppet vatten-evenemang med närmare 16 000 deltagare. Tävlingarna går av stapeln i Vansbro i vackra Dalarna.

Vansbrosimningen har något för alla, kvinnor som män, ung som gammal, elit eller motionär. Simningen är inte bara en folkfest för deltagarna utan även för åskådarna. Publik kan följa alla lopp från strandpromenaden längs Västerdalälven. 


Vill du veta mer om Vansbrosimningen, se deras hemsida www.vansbrosimningen.se

Löpning

Välj mellan någon av de här aktiviteterna: 

• Löpning

• Gång

• Löpband • Rullstol

Löpning har funnits så länge människan har funnits. Den har använts för att överleva, jaga och skicka information. Så småningom började vi tävla i löpning. Att regelbundet träna löpning blev i samband med joggingvågen på 60-talet något som inte bara elitidrottsmän sysslade med. Vi är långt ifrån det snabbaste däggdjuret, men det näst mest uthålliga efter hundrasen Husky, detta till stor del beroende på vår förmåga att svettas. Löpning är naturligt, enkelt och du blir snabbt bättre efter lite träning.

Nu är det dags för er att först lära er lite mer om löpning och löploppet i En Svensk Klassiker och sedan sätta ett mål som passar just er! Tänk på att det finns flera ersättningsaktiviteter. Lidingöloppshelgen äger rum under tre dagar sista helgen i september varje år. På gröna Lidingö strax utanför Stockholm bjuds upp till en härlig folkfest med flera olika lopp och distanser. 

Det klassiska 30 km-loppet, TCS Lidingöloppet, är sedan 1982 noterat i Guiness Rekordbok som världens största terränglopp. Lidingöloppshelgen bjuder på många olika lopp och alla är utan tvekan en stor utmaning för de flesta, oavsett vilken distans du springer. Totalt deltar närmare 45 000 löpare i alla lopp under Lidingöloppshelgen 

Vill du läsa mer om Lidingöloppet, www.lidingoloppet.se

Vi gillar kakor!

Denna webbplats använder cookies för att ge användaren ökad funktionalitet. Cookies används för besökarstatistik samt vid användning av formulär.